Snel, makkelijk, lekker en gezond… de voedingsindustrie speelt hier natuurlijk op in, ze moeten wel. We hebben het tegenwoordig vaak druk, willen wél lekkere (culinaire) gerechten op tafel toveren en graag ook nog gezond. Passen E-nummers hier in?

Wat zijn E-nummers precies?

E-nummers, ook wel toevoegingen of additieven genoemd zijn natuurlijke of synthetische stoffen die aan een product worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Er zijn verschillenden varianten, waaronder: kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Daarnaast zijn er ook nog andere stoffen, namelijk: een zuurteregelaar, anti-klontermiddel, broodverbetermiddel, emulgator, stabilisator, verdikkingsmiddel en antioxidant. De E-nummers zijn een zeer variërende groep aan stoffen. Je zult het misschien niet bedenken, maar zo hebben ook enkele natuurlijke vitamines een E-nummer en bijvoorbeeld ook kleurstoffen uit bietjes, en worteltjes1,2. 

E-nummers die je ‘letterlijk’ misleiden

Ja, ‘letterlijk’. Ze worden namelijk ook met enige regelmaat uitgeschreven. Voor alle mensen die een obsessie hebben voor de letter E met enkele cijfers, speelt de fabrikant hierop in door de naam van stoffen gewoon uit te schrijven. We denken een jam te kopen die beter is dan alle goedkope merken. Waar mogelijk alleen fruit in zou zitten met enkele stoffen, zoals appelpectine en calciumcitraat (wat door de ‘appel’ en ‘calcium’ nog wel schappelijk klinkt). Prima om te gebruiken, maar alleen om je alert te maken, een ander merk verkoopt mogelijk eenzelfde soort jam waar deze stoffen staan vermeld als E440 en E333. Alleen kijken naar de letter ‘E’ is dus niet voldoende. 

Past de E-nummer binnen een gezonde voeding?

Veel mensen vermijden het liefst zoveel mogelijk E-nummers. Om dit te vermijden of beperken is zeker geen verkeerde keuze. Het is natuurlijk veel lekkerder om verse producten te eten en hiermee te koken. Een E-nummer heeft geen voedingswaarde en geeft wat betreft de gezondheid dus niet bepaald winst. Het geeft wel voordelen als we snel klaar willen zijn en makkelijk willen eten, maar op die manier mis je ook vitamines, mineralen en bovenal de smaak van de verse producten.

In hoeverre het slecht is? Veilige toevoegingen krijgen van de overheid een E-nummer. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geeft een garantie dat de stoffen gecontroleerd zijn en dat ze dit veilig vinden. Ook krijgt het pas dit nummer als ze er zeker van zijn dat je niet teveel binnen krijgt. Per product is daarom wettelijk geregeld in welke producten toevoegingen gebuikt mogen worden en in welke maximale hoeveelheden3.

Vers

We stellen als consument vele eisen aan de producten die we kopen en eten. Daarnaast moet het ook nog gezond zijn. Gaat dit samen? Bepaalde producten daar kunnen we bijna niet zonder een toevoeging en mogen we blij zijn dat ze er in zitten, zoals in kaas. De grootste hoeveelheid toevoegingen zit dan ook in kant- en klaar producten (maaltijden, toetjes), pakjes- en zakjes en de ongezondere tussendoortjes. Als diëtisten adviseren we mensen, indien mogelijk vers te koken en de basisproducten te nemen. Natuurlijk voor de vitaminen, mineralen, maar ook zeker voor de smaak en beleving. Duik een receptenboek in of google op internet voor een lekker recept. Waarom niet zelf een tomatensoep maken of een lekkere appel-kaneel yoghurt? Het vergt wat tijd en creativiteit, maar het is zeker de moeite waard.

Bronnen: 1 Food Info2 Voedingscentrum3 NVWA