Soms zijn je gewrichten extra kwetsbaar. Bijvoorbeeld wanneer je gewrichten overbelast zijn, of als je last van artrose of andere vormen van reuma hebt. Het is belangrijk om je gewrichten te blijven bewegen om te voorkomen dat de spieren rondom het gewricht zwakker worden en het bewegen moeilijker gaat. Maar hoe doe je dit verantwoord? Een aantal tips:

Wissel rust en activiteit af

Tijdens de dagelijkse activiteiten, het boodschappen doen, het huishouden en het koken, is het belangrijk om rustpauzes te houden. Dit zorgt ervoor dat het lichaam zich weer herstelt en je weer nieuwe energie krijgt. Daardoor voorkom je dat je oververmoeid raakt. Het is hierbij beter om korte en meerdere rustpauzes te houden dan één keer een lange rustpauze.

Houd rekening met de pijn

Pijn is een waarschuwingssignaal van het lichaam en mag dus niet genegeerd worden. Bij een ontsteking in een gewricht is de pijn een teken dat het gewricht even rust nodig heeft.

Blijf in beweging

Blijven bewegen is erg belangrijk. De klachten zullen in het begin wel afnemen wanneer je niets doet, echter zullen de klachten verergeren zodra je weer in actie komt. Bovendien verlies je conditie bij niet bewegen en kunnen de gewrichten verstijven.

Voorkom teveel inspanning

Hiermee wordt de inspanning bedoeld die buiten je lichamelijke mogelijkheden ligt. Achteraf zijn de gevolgen te merken in de vorm van bijvoorbeeld pijn of vermoeidheid.

Beperk statische belasting

Voorbeelden van statische belasting zijn voor een langere tijd stilstaan, bellen en schrijven. Tijdens deze ‘activiteiten’ worden de spieren wel gebruikt, maar is er geen beweging. Bij deze vorm van aanspanning is de spier sneller vermoeid omdat het veel minder voedingsstoffen en zuurstof uit het bloed krijgt en de afvalstoffen zich in de spier ophopen.  

Je kan daarom staand en zittend werk afwisselen. Dat kan door een keukentafel in de keuken te plaatsen als deze er nog niet is of een werkblad met stoel in de ruimte waar je staand werk doet.

Vereenvoudig de werkzaamheden

Bedenk voor jezelf eens of een activiteit niet wat eenvoudig kan. Misschien kunnen er wel handelingen achterwege gelaten worden. Voorbeelden zijn het grover snijden van groenten, of de vaat na het afwassen te laten drogen in plaats van gelijk met een theedoek aan de slag te gaan.

Slim opbergen

  • Bedenk bij het opbergen van de spullen dat je niet onnodig heen en weer hoeft te lopen. Dus zet spullen die je tegelijk gebruikt of in een bepaalde ruimte, bij elkaar.
  • Zet spullen die je elke dag of heel vaak gebruikt vooraan in de kast of binnen handbereik. Achterin komen dan vanzelf de spullen die je niet zo vaak gebruikt.
  • Niet teveel spullen op elkaar stapelen en achter elkaar in kasten zetten.
  • Berg zoveel mogelijk tussen schouder- en heuphoogte op.