Een grapefruit is een echte vitaminebom. Behalve vitamine C zit er ook vitamine B1, B6 en A en het mineraal kalium in. Een super gezonde snack dus. Maar helaas niet voor iedereen…

Grapefruit en grapefruitsap hebben namelijk invloed op de werking van bepaalde medicijnen. Bij de meeste medicijnen kan je echter zonder problemen een grapefruit eten of grapefruitsap drinken. Waar moet je op letten om onbezorgd te kunnen genieten?

Wat gebeurt er in je lichaam?

Medicijnen worden opgenomen en afgebroken in het lichaam. Grapefruit bevat stoffen, die een goede afbraak van de medicijnen tegenhouden. Hierdoor hoopt het medicijn zich op in je lichaam en is de kans op bijwerkingen groter.

Welke medicijnen gaan niet met grapefruit samen?

Je kan grapefruit beter laten staan als je bepaalde cholesterolverlagers, hartritmemedicijnen, slaap- en kalmeringsmiddelen, bloeddrukverlagers, ontstekingsremmers, antidepressiva, anti-kanker middelen of afweer-onderdrukkende middelen gebruikt. Als je dergelijke medicijnen gebruikt, check dan op https://www.apotheek.nl/ of jouw type medicijn samengaat met grapefruit. Je eigen apotheek kan je hier ook informatie over geven.

Mag je helemaal geen grapefruit?

De verhoogde kans op bijwerkingen is afhankelijk van de hoeveelheid grapefruits of grapefruitsap die je eet of drinkt. Wanneer je niet meer dan een of twee dagen per week een glas grapefruitsap drinkt of niet vaker dan een of twee dagen per week een grapefruit eet, met een tussenpoos van drie dagen of langer, is een verhoogde kans op bijwerkingen minimaal.

Hoe zit het met andere citrusvruchten?

Sinaasappelen en mandarijnen hebben de wisselwerking met medicijnen niet. In plaats van grapefruit kan je dus gerust sinaasappelen of mandarijnen nemen!