Populaire diëten volgen elkaar in rap tempo op. Montignac, Sonja Bakker, South Beach… Dieethypes zijn de orde van de dag. De diëten van nu hebben één ding gemeen: de inname van koolhydraten wordt beperkt. Dit in tegenstelling tot eerdere diëten waarbij de inname van vetten wordt verlaagd. Voorbeelden zijn er te over, van het inmiddels klassieke Dr. Atkinsdieet tot het meer recente dieet van Dr. Frank. Is een koolhydraatarm dieet de zoveelste hype, of is het echt effectief?

3x waarom een koolhydraatarm dieet meer is dan een hype

Koolhydraten zijn, net als eiwitten en vetten, voedingsstoffen die je lichaam energie geven. Je haalt koolhydraten voornamelijk uit graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Een koolhydraatarm dieet heeft drie belangrijke voordelen.

1. Snel resultaat

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een koolhydraatarm dieet volgen sneller gewicht verliezen dan mensen die een vetarm dieet volgen. Dit effect is nog sterker voor mensen met diabetes. Door minder koolhydraten te eten, kan ook het effect van ‘dikmakende’ medicatie worden verminderd.

2. Makkelijk vol te houden

Een koolhydraatarm dieet is gemakkelijk vol te houden, omdat vetten onderdeel blijven uitmaken van het dieet. Vetten geven je langer een verzadigd gevoel. Ook neemt je behoefte aan suiker af. Suiker is verslavend; het heeft hetzelfde effect op je brein als alcohol en drugs. Door minder koolhydraten te eten, kick je van deze zoetigheid af. Tot slot maakt je lichaam tijdens een koolhydraatarm dieet ketonen aan. Deze ketonen remmen de eetlust.

3. Goed voor je bloedsuikerspiegel

Als je te veel koolhydraten binnenkrijgt, piekt je bloedsuikerspiegel. Door minder koolhydraten te eten, blijft je bloedsuikerspiegel in balans.

Volwaardig dieet

Op de lange termijn is het belangrijk dat een dieet volwaardig is. Dat betekent dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt die je lichaam nodig heeft. Wanneer je een koolhydraatarm dieet te streng of te lang volgt, kun je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen krijgen. Daarom is het belangrijk om een koolhydraatarm dieet op tijd uit te bouwen naar een volwaardig dieet naar de Richtlijn Goede Voeding van het Voedingscentrum. Een diëtist kan je hierin begeleiden.