Een gezond ontbijtje, bestaande uit koolhydraten, groenten, fruit, eiwitten en drinken, draagt bij aan een betere concentratie en meer leerplezier. Maar wat is nu precies een gezond ontbijtje voor kinderen?

1. Kies voor “langzame” koolhydraten

Een bruine boterham of een stevige volkorencracker legt een “goede bodem”. Je kind krijgt door de vezels en zetmeel minder gauw honger en kan zich door de koolhydraten beter concentreren.
Smeer een dun laagje margarine, halvarine of boter erop, voor de goede vetten en vitamine D.

2. Probeer het eens met groente en fruit.

Beleg de boterham of cracker van je kind in plaats van met pasta of hagelslag eens met plakjes banaan, schuifjes appel of komkommer. Even wennen misschien, maar een makkelijke manier om ook ’s morgens al behoorlijk wat vitaminen binnen te krijgen. Lekker op een dun laagje appelstroop of pindakaas.

3. Energieboost door eiwit

Een paar plakjes vleeswaren of kaas als beleg of juist een schaaltje Brinta of havermout; het is een eenvoudige manier om je kind ook gelijk wat eiwitten binnen te laten krijgen. Net als langzame koolhydraten helpen eiwitten het hongergevoel tegen te houden.

4. Sluit af met een goede dorstlesser

Bij een gezond ontbijt hoort ook een goed glas drinken, zoals thee, water, melk of karnemelk. Wees voorzichtig met toegevoegde suikers en dus met yoghurt-drink, siroop of ijsthee. Zo behoed je je kind voor een “suikerdip”.

Een klein glas vruchtensap bevat naast suiker ook vezels en vitaminen.