Suiker, honing, agavestroop, basterdsuiker en ga zo maar door. Je ziet door alle suikersoorten de zoetigheid niet meer. Er is van alles te koop in verschillende vormen, kleuren en maten. De ene soort gebruik je voor het maken van taart, de ander gebruik je voor in de thee. Zoveel keus en zoveel mogelijkheden. Maar wat is de gezondste keuze?

Wat zijn de verschillen tussen sacharose, fructose en glucose?

Tussen de diverse suikersoorten zit weinig tot geen gezondheidsverschil. Of het nu honing, siroop of gewoon kristalsuiker is, uiteindelijk blijft het allemaal suiker. De verschillende suikersoorten zijn opgebouwd uit verschillende stofjes. Kristalsuiker bestaat uit sacharose, agavesiroop uit fructose en honing uit fructose en glucose. Hier lijkt dus een verschil tussen te zitten, maar niets is minder waar! In het lichaam worden alle suikervormen in hetzelfde omgezet, namelijk glucose. Glucose wordt via de darmwand opgenomen in het bloed. Dit betekent ook dat je bloedsuiker uiteindelijk van alle suikersoorten zal stijgen.

Wat is dus de gezondste keus?

Het is echter wel bekend dat agavesiroop en honing een aantal vitaminen en mineralen bevatten, maar deze hoeveelheid is verwaarloosbaar. Dus gebruik zo min mogelijk suikersoorten, want het is uiteindelijk allemaal glucose in je lichaam. Wat betreft voedingswaarden maakt het geen verschil, dus als je iets zoets wil gebruiken kies dan de soort die jij het lekkerste vindt!