Fingerfood; dat zijn kleine hapjes die je zo uit de hand eet. Een nieuwe naam voor iets wat in andere delen van de wereld allang wordt gedaan. Van tapas in Spanje tot complete, pittige maaltijden in India. In Nederland is met de handen eten niet gewoon. Maar voor dementerende ouderen is het een uitkomst. Met de handen eten geeft hen een deel van hun zelfstandigheid terug.

Zelfstandig eten bij dementie

Veel dementerende ouderen kunnen niet meer zelfstandig eten. Ze herkennen het bestek niet meer en weten niet hoe ze het moeten gebruiken. Nu komt het vaak voor dat zij bij het eten worden geholpen door familie of zorgverleners. Daarmee valt een deel van hun zelfstandigheid weg. Een andere manier van eten kan dit voorkomen. Met de handen eten lijkt misschien onfatsoenlijk, maar het geeft dementerende ouderen een deel van hun autonomie terug.

Fingerfood uit de Nederlandse keuken

Met fingerfood hebben dementerende ouderen het eten zelf weer in de hand. Het gaat dan niet om ingewikkelde culinaire creaties, maar gewoon om aardappels, groenten en vlees. Dat wordt dan zo klaargemaakt dat het makkelijk met de handen kan worden gegeten. Bijvoorbeeld aardappelkrieltjes, kleine bloemkoolroosjes en blokjes vlees. De vertrouwde ingrediënten, maar dan in een andere vorm. Soep en vla kunnen worden gedronken uit een drinkbeker.

Andijviestamppot petit fours

Je kunt ook creatief aan de slag gaan met de vertrouwde ingrediënten. Bijvoorbeeld met deze hartige andijviestamppot petit fours. Om je vingers bij af te likken.