Mindful eten klinkt misschien wat zweverig, maar het betekent alleen maar dat je eet met aandacht. Dat heeft allerlei positieve gevolgen! Je geniet meer van je eten, let meer op de signalen van je lichaam en eet minder terwijl je meer verzadigd bent. Mindful eten doe je eenvoudig met vijf richtlijnen/tips.

Voor ik de tips deel, nog even dit: beschouw deze richtlijnen als een houvast. Ze zijn er om je te helpen om op een mindful manier te eten. Laat ze geen keurslijf worden! Elke dag is anders en soms zijn er omstandigheden waarin je minder aandacht hebt voor je maaltijd. Wees mild voor jezelf en waardeer elke kleine stap die je zet om te eten met aandacht. En dan nu de tips.

1. Vermijd afleiding tijdens het eten

Als je gaat eten, ga er dan echt even voor zitten. Liefst aan een tafel. Vermijd afleiding zoals een smartphone, krant of drukke gesprekken. Zo kun je jouw aandacht richten op de eetervaring.

2. Neem kleine porties en eet kleine hapjes

Door een kleinere portie te nemen, eet je minder. Kleine hapjes zorgen voor meer smaakprikkels. Dat helpt om minder te eten.

3. Eet langzaam, kauw uitvoerig

Als je langzaam eet, geef je jouw spijsvertering beter de kans om zijn werk te doen. Ook voel je beter wanneer je genoeg hebt gegeten. Veel kauwen helpt hierbij.

4. Gebruik je zintuigen

Kijk, ruik en proef bewust. Je zintuigen helpen je om te genieten van de maaltijd. Nemen de zintuiglijke sensaties na een tijdje af? Dan ben je misschien verzadigd.

5. Pauzeer regelmatig tijdens je maaltijd

Bijvoorbeeld door je bestek even neer te leggen. Zo kun je steeds bewust nagaan of je genoeg hebt gegeten of nog niet. Vaak leidt dit tot minder eten.

[bron]