Vocht (oedeem) ontstaat door een verstoord evenwicht tussen de aan- en afvoer van het vocht via de lymfebanen of de bloedvaten. Er zijn verschillende oorzaken waardoor het vocht minder goed afgevoerd wordt. Bijvoorbeeld problemen met de bloedvaten (spataderen, trombose), zwelling na een operatie of weefselbeschadiging (zoals borstamputatie, bestraling of een operatie.

Klachten lymfoedeem

De klachten van lymfoedeem zijn onder andere een vermoeid of zwaar gevoel, pijn, tintelingen, beperkingen in de beweging, beperking in het dagelijks functioneren en eventuele huidafwijkingen. Het is noodzakelijk om lymfoedeem in een zo vroeg mogelijk stadium te behandelen.

Hoe herkent u oedeem?

Bij oedeem is er sprake van zwelling, dit kan zowel zichtbaar als onzichtbaar zijn. U kunt oedeem onder andere herkennen aan de afdruk van de sok in het onderbeen, pijn (drukpijn), zwaar gevoel in armen of benen, huidverkleuringen of nachtelijke kramp.

Wat zijn de mogelijkheden bij het behandelen van oedeem?

De behandeling is afhankelijk van de ernst en locatie van het oedeem en kan bestaan uit:

  1. Een massage. Een gespecialiseerde massage die met zacht pompende bewegingen het fijn netwerk van de lymfevaten stimuleert. Ook wel Manuele lymfedrainage ad modum Vodder (MLDV) genoemd. Het verbetert de vochtopname door de lymfevaten en verhoogt de afvoer van eiwitten en weefselvocht.
  2. Lymfetaping. Een speciale tape- en plaktechniek waardoor het lymfsysteem gestimuleerd wordt het vocht af te voeren, ook na de therapie. Deze kan ook aanvullend op bovenstaande massage gegeven worden.
  3. Het aanmeten van een therapeutische elastische kous.
  4. Ambulante compressietherapie. Een combinatie van zwachtelen van ledematen door de oedeemtherapeut en bewegen door de cliënt wordt ook wel ambulante compressietherapie genoemd. Het heeft als doel het oedeem te verminderen door middel van uitwendige compressie. Hierdoor wordt het vocht terug geresorbeerd in het lymfesysteem en zal toename van het vocht worden voorkomen.

Voor een behandeling door een erkende oedeemtherapeut is een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig.