Iedereen aan de superfoods. Het tarwegras, kokosvet, zeewier en de cacaobonen zijn niet aan te slepen! Sinds een paar jaar is er een hele hype ontstaan rondom superfoods. Een açai bowl met chiazaad of zeewierchips gebakken in kokosvet, niks is te gek. Waarom gaat iedereen spontaan aan de superfoods en zijn ze nu eigenlijk echt zo ‘super’ als de naam doet vermoeden?
Wat zijn superfoods?
Voedingsmiddelen worden superfoods genoemd wanneer er een hoog gehalte voedingsstoffen, vitamines, mineralen of antioxidanten in zitten. Deze producten zouden erg goed zijn voor onze gezondheid en ons helpen bij afvallen of om bepaalde ziektes voorkomen. Maar dit is nooit goed wetenschappelijk onderbouwd. Het is dus maar de vraag of deze superfoods echt zo super zijn.
Superfoods zijn vooral super duur
De voedingsindustrie is maar al te blij met deze hype en werkt dan ook graag mee aan het promoten van deze producten. Kon je superfoods voorheen alleen via internet bestellen of in speciale natuurwinkels kopen, tegenwoordig ligt het ook gewoon in de schappen bij de supermarkt. Een ding is zeker: de producten zijn vaak overdreven prijzig. Toch zijn ze nog steeds erg populair.
Een super goed alternatief
Wat veel mensen niet weten is dat wanneer we over superfoods praten, het niet alleen gaat over kokosvet, zeewier, hennepzaad, bijenpollen en chiazaad. Er zijn ook producten die je misschien al dagelijks gebruikt. Denk hierbij aan verschillende soorten groente en fruit, vette vis, pure chocolade en noten. Je hoeft dus niet per se een fortuin uit te geven aan superfoods waarvan de werking eigenlijk niet eens wetenschappelijk bewezen is.
Wat is een super eetpatroon om gezond te blijven?
Helaas is er niet één specifiek product dat ervoor zorgt dat we gezond blijven. Dat geldt ook voor superfoods. Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, waardoor je genoeg goede voedingsstoffen, vitamines, mineralen en antioxidanten binnenkrijgt.
Een diëtist kan samen met je kijken naar eventuele verbeterpunten in je eetpatroon en de nodige voorlichting geven. Zo maak je van je eigen eetpatroon een superfood eetpatroon!