‘Na acht uur mag je niks meer eten! Daar word je namelijk dik van en het is ongezond.’ Dat is een veelgehoorde overtuiging, maar is dit wel terecht? In dit artikel lees je alles over avondsnacks.

Wat is waar?

Vaak wordt gezegd dat alles wat je na 20.00 uur ‘s avonds eet, direct omgezet wordt in vet. Goed nieuws voor de snackers onder ons, dit is een fabeltje. Want wat gebeurd er dan in het lichaam wanneer je in de avond niks meer eet?

In Nederland is het veelal gebruikelijk om rond 18:00 uur het avondmaal te eten. In de loop van de avond zou je dan niks meer eten, omdat je daar dik van zou worden. Dat betekent dat het volgende eetmoment pas de volgende ochtend is. Stel dat je om 8.00 uur ontbijt, betekent dat je 14 uur lang niet hebt gegeten. Bij sommigen mensen is dan misschien wel 16 uur, als ze pas om 10.00 uur ontbijten. Dat is een hele lange periode waarin de stofwisseling (bijna) stilstaat. Het lichaam gaat dan over in een soort ‘overlevingsstand’ voor die periode. Dat betekent, wanneer er wel weer voedsel binnenkomt, het lichaam dit gaat opslaan als vet.

Het is dus juist helemaal niet slim om in de loop van de avond met een lege maag naar bed te gaan! Maar let op, het is ook niet slim om vlak voor het slapen nog te gaan eten. Zorg er voor dat er minstens anderhalf uur tussen het eten en slapengaan zit. Het lichaam heeft namelijk wel even tijd nodig om de voeding te verwerken.

Tips voor de avondsnack

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je elke avond een zak chips, een reep chocola of een rol koekjes gaat eten. Met ‘iets eten in de avond’ worden wel verantwoorde tussendoortjes bedoeld.

  • Vaak wordt een eventueel toetje direct naar de hoofdmaaltijd gegeten Als je nu niet weet wat je in de loop van de avond zou kunnen eten, zou je ook anderhalf/twee uur kunnen wachten met het toetje. Dat is sowieso een goed idee om te doen, vaak is het toetje net iets teveel direct na de maaltijd en ga je ‘overeten’.
  • Wat altijd een goed idee is, is om een stuk fruit te nemen. Een appel, peer, handje aardbeien, stuk meloen, waar je trek in hebt. Let eens op fruit van het seizoen, dat is vaak veel lekkerder dan buiten het seizoen!
  • In een stukje komkommer of een paar kleine tomaatjes zitten zeer weinig calorieën, maar houden het lichaam toch bezig om het te verwerken.
  • Als je trek hebt in iets hartigs, neem eens een toastje/cracker met kaas, mager beleg of misschien een stukje vis.
  • Noten zitten bomvol gezonde voedingsstoffen en geven snel een verzadigd gevoel. Houd het echter wel bij een handje, ze bevatten namelijk wel veel calorieën.
  • Een schaaltje yoghurt met muesli of wat fruit. Let op! Muesli is anders dan cruesli, cruesli is namelijk rijk aan suiker.

Neem dus zeker iets in de loop van de avond om de stofwisseling op gang te houden, maar houd het wel verantwoord!