Bron van vezels… rijk aan vezels… Je kunt er niet meer omheen: vezels of ook wel voedingsvezels genoemd. Het klinkt gezond, maar wat is nu precies een vezel, waar zit het in en waar is het voor nodig?
Waar zijn vezels precies goed voor?
Vezels hebben een positief effect op de gezondheid en spelen een belangrijke rol bij de spijsvertering. Heb je last van verstopping of kun je niet goed naar het toilet? Dan zijn vezels ook erg belangrijk. Ook geeft het een verzadigd gevoel, waardoor het ook een positief effect kan hebben op het gewicht. Het geheim zit hem in dat een vezel in combinatie met vocht opzwelt (net als een spons). Hierdoor geeft het vulling en zorgt ervoor dat we niet te veel eten, omdat we dan een ‘vol’ gevoel hebben. Ook blijkt het invloed te hebben op het cholesterolgehalte (het verlaagt het slechte cholesterol), vermindert het risico op hart- en vaatziekten en verlaagt zo mogelijk ook het risico op diabetes mellitus type 2.
Vezels, soorten en maten
Vezels zijn celbestanddelen van planten (zorgt voor stevigheid van de plant). Dierlijke producten bevatten ze dus niet. Het advies is om 30-40 gram vezels per dag te eten en een gemiddeld volwassen persoon eet tussen de 18 en 23 gram vezels per dag. We hebben twee soorten vezels, namelijk oplosbare en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels worden door de bacteriën in de dikke darm afgebroken. Daarnaast leveren zij een klein beetje energie, houden ze de darm soepel en bevorderen ze de stoelgang. Onoplosbare vezels worden niet afgebroken. Ze leveren het lichaam geen brandstof, maar vergroten wel het volume van de darminhoud. Dit bevordert de stoelgang en heeft een verzadigende werking.
Tips voor een Top Vezelinname
Natuurlijk dagelijks 200 gram groenten. Lukt dit niet bij de warme maaltijd? Eet eens wat rauwkost tussendoor of op brood. Het advies van iedere dag 2 stuks fruit werkt ook goed mee. Vers fruit levert meer vezels dan vanuit een vruchtensap of fruit uit blik. Het derde punt: volkoren producten. Kies voor een volkoren pasta, zilvervliesrijst of volkorenbrood in plaats van een ‘witte’ variant. De kleur zegt echter niets over de hoeveelheid vezels die het brood bevat. Het kan oerbrood, korenbrood of een andere gezonde naam hebben. Maar kijk goed op het etiket! Wordt bij de ingrediënten als eerste volkorenmeel of volkorentarwemeel genoemd, dan heb je een goed brood te pakken. De donkere kleur kan soms ook gekleurd zijn met moutextract of moutmeel. Het vierde punt: kies eens voor peulvruchten in plaats van een stukje vlees, deze bevatten ook veel vezels. In plaats van een stukje vlees van 100 gram bevat een portie peulvruchten van 100 gram gemiddeld 7,2 gram vezels. Als vijfde: ook noten bevatten vezels, een idee voor een lekker en gezond tussendoortje. Tot slot is voldoende vocht ook erg belangrijk: 1,5-2,0 liter per dag. Hierdoor kunnen de vezels hun werk doen en je helpen bij de stoelgang, anders kan het namelijk opstoppen.
Plantaardig, zo onbewerkt mogelijk en vers. Dit recept in combinatie met vocht is een goed advies voor een Top Vezelinname.
Meer informatie: Voedingscentrum