Het Voedingscentrum is gestart met een subtiele campagne om mannen te verleiden minder vlees te eten en alternatieven te proberen. Vrouwen doen al hun best om minder vlees te eten, maar mannen moeten ook aan de peulvruchten en noten. Via abri’s bij NS-stations, ludieke t-shirts en invloedrijke mannen wil het Voedingscentrum mannen verleiden hun vleesinname te halveren.

Is minder vlees eten écht beter voor je gezondheid?

Vlees bestaat vooral uit eiwit en vet. Verder bevat vlees veel vitamines en mineralen, onder andere Vitamine A, B, ijzer en zink. Vlees bevat dus nuttige voedingsstoffen. Maar als je te veel vlees eet, dan kan dit juist slecht zijn voor je gezondheid.

Maakt het uit welk vlees je eet?

De negatieve gevolgen worden vooral veroorzaakt door rood vlees, vette vleessoorten en bewerkt vlees. Zij vergroten de kans op verschillende soorten kanker, beroerte en diabetes mellitus type 2.

Wat is precies rood en bewerkt vlees?

Rood vlees: varken, rund, schaaps- en lamsvlees (en dus ook gehakt).

Bewerkt vlees: vlees wat gezouten en/of gerookt is en waar conserveringsmiddelen aan worden toegevoegd, zoals worst, hamburgers, spek, bacon, salami, ham, hotdogs, paté, filet americain en andere vleeswaren en producten die bewerkt vlees bevatten (zoals saucijzenbroodjes, snacks, pizza).

3 Tips om een paar dagen per week iets anders dan vlees te eten

(door: Rivas diëtist Naomi de Jong)

1. Gebruik eieren als vervanging voor het dagelijkse stukje vlees
Eieren zijn een goede bron van eiwitten en vetten waardoor ze gelijk zijn aan een stukje vlees. Eet dan twee eieren in plaats van één stukje vlees.

2.  Combineer peulvruchten en granen
Peulvruchten bevatten veel eiwitten en samen met de granen vormt het een goedvullende maaltijd.  

3. Varieer met je broodbeleg
Ook vleeswaren als broodbeleg worden meegerekend bij de maximale hoeveelheid van 500 gram vlees per week. Kies dus vaker voor een vegetarische optie zoals Hüttenkäse met tomaat, humus, pindakaas met banaan of gewoon lekker een plakje kaas.   

Een lekker vegetarisch recept

Wil je een dagje vegetarisch eten? Kies dan bijvoorbeeld voor een van de recepten van diëtist Naomi de Jong: Groente lasagne met vegetarisch gehakt

Vegetarische groente lasagne door Naomi de Jong