Met de juiste voeding kun je het resultaat van je training of work-out verbeteren. Zorgen dat je lichaam na een inspanning weer in balans komt is belangrijk. Zo voorkom je blessures en oververmoeidheid. Als we sporten verbruiken we energie en zweten we behoorlijk wat vocht uit. Voeding kan ons lichaam helpen bij het herstel. Maar wat kun je het beste eten en drinken na deze inspanning?

Wanneer moet je eten?

Direct na de training kan je lichaam meer voedingsstoffen opnemen. Het is het verstandigst om dit binnen een uur na het einde van de inspanning te doen. Maar zeker binnen 2 uur.

Welke voedingsstoffen?

Als we ons inspannen verbruikt het lichaam koolhydraten. Deze voorraad moet na de training weer worden aangevuld. Ook worden de spieren belast, om deze te herstellen zijn eiwitten nodig. Tevens moet het vocht en een kleine hoeveelheid natrium weer worden aangevuld.

Wat moet je eten?

  • Schaaltje mager yoghurt of kwark met 2 tot 3 eetlepels muesli en een stuk fruit.
  • Een normale warme maaltijd met een glas water.
  • 2 sneetjes volkoren brood met hartig beleg en beker halfvolle melk
  • Een glas chocolade melk. Zeker als je niet direct een maaltijd kan gebruiken is dit geschikt. Chocolademelk bevat namelijk koolhydraten, eiwitten, kleine hoeveelheid natrium en vult het vocht aan.

Advies op maat

Wat je nodig hebt aan eten en drinken is afhankelijk van de soort inspanning en trainingsduur. Om dit goed te kunnen bepalen kun je de hulp van een diëtist inschakelen.

Bron: Ronald Maughan, L.M. Burke (2004) Sportvoeding
A. van Geel, J. Hermans (2015) Sport en voeding