De helft van de Nederlanders gebruikt voedingssupplementen. Vooral multivitaminen en -mineralen, vitamine C en vitamine D zijn populair. Maar is dat ook daadwerkelijk nodig? En is het slikken van extra supplementen altijd zonder risico?
Wat zijn de risico’s van voedingssupplementen?
In veel van de supplementen zit meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Bij sommige vitamines is dit geen probleem, omdat je het overschot aan vitaminen gewoon uitplast. Maar bij andere vitamines kan dit voor vervelende klachten zorgen.
Als je een gezond en gevarieerd eetpatroon hebt met voldoende fruit, groente, brood, zuivel, dierlijke producten en gezonde vetten krijg je vaak al voldoende vitaminen en mineralen binnen. Dan is het niet nodig om extra supplementen in te nemen. Ga dus niet zomaar voedingssupplementen slikken als je eigenlijk al gezond eet. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je te grote hoeveelheden van bepaalde vitamines binnenkrijgt. Bij twijfel kan je een diëtist raadplegen.
Wanneer zijn voedingssupplementen wel nodig?
Voor een paar doelgroepen is het slikken van supplementen wel nodig:
Vrouwen die zwanger zijn of een kinderwens hebben
Vrouwen die een kinderwens hebben of zwanger zijn hebben 400 microgram extra foliumzuur nodig. Het verkleint het risico op verschillende complicaties tijdens de zwangerschap.
Veganisten
Vitamine B12 zit voornamelijk in dierlijke producten. Veganisten eten geen vlees en vis, maar ook geen andere producten van dierlijke afkomst. Daarom hebben veganisten vitamine B12 supplementen nodig. Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen.
Pasgeboren baby’s die borstvoeding krijgen
Pasgeboren baby’s die borstvoeding krijgen moeten de eerste 3 maanden 150 microgram vitamine K slikken. Vaak hebben baby’s tijdens de zwangerschap te weinig vitamine K binnengekregen. Een tekort aan vitamine K kan bloedingen veroorzaken.
Wanneer is extra vitamine D nodig?
Sommige mensen hebben vitamine D supplementen nodig. Dat kan zijn omdat ze minder goed vitamine D opnemen of omdat ze meer vitamine D nodig hebben dan normaal. Het is onder andere belangrijk voor het tegengaan van osteoporose (botontkalking) en voor opname van calcium en fosfor.
Wie hebben extra vitamine D nodig?
- Kinderen van 0 t/m 3 jaar 10 microgram
- Zwangere vrouwen 10 microgram
- Vrouwen van 4 t/m 49 jaar met een donkere
huidskleur/die niet veel in de zon komen/hun huid bedekken 10 microgram - Vrouwen van 50 t/m 69 jaar 10 microgram
- Vrouwen en mannen vanaf 70 jaar 20 microgram