Veel mensen met de ziekte van Parkinson krijgen te maken met veranderingen in hun communicatie. Het formuleren van zinnen gaat moeizamer en ze zijn minder goed te verstaan. Dat maakt het lastiger om contact te maken met andere mensen. En wanneer het contact met anderen minder wordt, kan dat leiden tot gevoelens van eenzaamheid en uitsluiting. Logopedie kan helpen.

 

Parkinson en verandering in communicatie

Het komt vaak voor dat mensen met Parkinson minder goed te verstaan zijn. De stem is zacht en/of hees en er wordt mompelend, eentonig of snel gesproken. Daardoor wordt het moeilijker om goed te communiceren. Een gesprek voeren aan de telefoon, in een drukke omgeving of in onverwachte situaties kan problemen geven. Als het moeilijker wordt om met anderen contact te maken, kan dat er uiteindelijk voor zorgen dat iemand in een sociaal isolement raakt. Om dit te voorkomen en de communicatieve vaardigheden te verbeteren, kan logopedie worden gevolgd.

Logopedie bij Parkinson

Een logopedist onderzoekt welke communicatieproblemen iemand met Parkinson heeft. Vervolgens wordt aan deze problemen gewerkt met gerichte oefeningen en praktische adviezen. Zo kan stemtherapie worden ingezet om het volume van het spreken te vergroten en de verstaanbaarheid te verbeteren. De Pitch Limiting Voice Treatment (PLVT) is een methode die hiervoor kan worden gebruikt. Met deze behandeling wordt de invloed van spierstijfheid op het spreken vermindert. Ook wordt de extra spierspanning die ontstaat bij harder praten voorkomen of beperkt. Er wordt een nieuwe manier van spreken aangeleerd: luid en laag.

Zoek je logopedist

Voor een goede behandeling is het belangrijk om een logopedist te kiezen die veel ervaring heeft in het behandelen van mensen met de ziekte van Parkinson. Met de Parkinson Zorgzoeker vind je zorgverleners die gespecialiseerd zijn in Parkinson bij jou in de buurt.

[bron] [bron]