Nederlanders zijn steeds gezonder gaan eten. We eten wel meer fruit, maar voldoende groenten blijkt voor veel mensen een grote uitdaging. Gemiddeld eten we zo’n 128 gram groenten per dag, terwijl de geadviseerde dagelijkse hoeveelheid het dubbele daarvan is. Daarom geven we je vier handige tips om meer groenten en fruit te eten en een recept voor een lekkere, gezonde soep.

1. Maak soepen vol met groente

(door Frans van der Putten)
Bij het maken van een soep kun je eigenlijk alle groente gebruiken die je maar kunt bedenken. Heb je nog wat overgebleven groente in de koelkast liggen? Maak er een soep van! Je kunt grote hoeveelheden groente gebruiken zonder dat je het eigenlijk doorhebt. Ook de kinderen zullen niet meteen merken dat ze groente aan het eten zijn. Dat is mooi meegenomen!

2. Maak een smoothie

(door Frans van der Putten)
Ook een smoothie is een goede manier om fruit en groente te verwerken zonder dat je het meteen door hebt. Gebruik een smoothie als ontbijt of als tussendoortje. Het handige van een smoothie is dat je het gewoon van tevoren kan maken en vervolgens mee kan nemen naar je werk. Ook bij het maken van smoothie kun je eindeloos variëren met groente en fruit.

3. Gebruik groente of fruit als broodbeleg

(door Naomi de Jong)
Fleur je brood op met plakjes komkommer, tomaat, avocado of radijsjes. Zo krijg je niet alleen extra groente binnen, maar je zit ook eerder vol.  Fruit kan je ook makkelijk gebruiken als broodbeleg. Beleg je boterham met plakjes banaan. Of met hüttenkäse en wat blauwe bessen.

4. Maak zelf fruitijs

(door Naomi de Jong)
Een leuke en simpele manier om meer fruit te eten: maak zelf fruitijs. Het enige wat je nodig hebt is yoghurt en fruit (bijvoorbeeld blauwe bessen, frambozen, mango of banaan). Voeg het fruit bij de yoghurt en blend het met een staafmixer of keukenmachine. Zet het mengsel in de diepvries en wacht tot het bevroren is.

Recept voor Pastinaaksoep met venkel, gember en appels

(door Naomi de Jong)

pastinaaksoep recept
Ingrediënten
2 pastinaken, geschild en in blokjes gesneden (ca 2cm)
1 grote prei, in grote ringen gesneden
1 venkelknol (loof apart gehouden), gespoeld en door midden gesneden
3 sjalotjes of 1 grote uit, gesnipperd
2-3 knoflooktenen, in stukken gesneden
1 klein stukje gember
2 appels (Granny Smith), geschild en in grote stukken/partjes gesneden
1-2 eetlepels olijfolie
Zout, peper

Bereiding
1. Verwijder het harde gedeelte aan de onderkant van de venkelknol met een schuine snede. Snij in plakken of blokjes.
2. Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de sjalotjes/ui, de knoflooktenen en de gember op een zacht vuur.
3. Voeg de blokjes pastinaak, de stukken venkel, preiringen en de stukken appel toe en bak kort aan op hoog vuur.
4. Voeg de bouillon, zout en peper toe en laat het 20 minuten koken.
5. Pureer de soep en voeg eventueel zout en peper naar smaak toe
6. Garneer met de loof van de venkel