Voor sommige mensen is het een opgave om een hele maaltijd weg te krijgen. Dit hangt vaak samen met achteruitgang in de lichamelijke conditie, een specifieke aandoening, zoals een spierziekte, of veroudering. Moet je je hier dan maar bij neerleggen? Of is er wat aan te doen?
Wat is een eet- of drinkprobleem?
Dat kan zich op verschillende manieren uiten:
- Moeite om het eten goed fijn te krijgen
- Moeite om de slik in te zetten, de tong werk niet goed mee
- Het gevoel dat het eten achter in de keel blijft hangen
- Veel kuchen en hoesten tijdens het eten of drinken, of zelfs regelmatig (meerdere keren per week) ernstig verslikken
- Er komt vlak na het eten/drinken weer wat omhoog, of na enkele minuten
- Geen trek meer hebben
- Ongewenst afvallen
Naar de huisarts of specialist
Vermoed je dat je een eet- of drinkprobleem hebt? Bespreek dit dan met je huisarts of specialist. Hij of zij kan zo nodig nader medisch onderzoek (laten) doen. Ook kun je worden doorverwezen naar een logopedist en/of een diëtist.
Naar de logopedist
De logopedist onderzoekt hoe jouw slikproces verloopt en of er manieren zijn om het eten en drinken veiliger, prettiger en vlotter te laten verlopen. De logopedist geeft adviezen voor aanpassingen aan je voeding, je houding of voor het trainen van de spieren die nodig zijn bij het slikken. Denk bijvoorbeeld aan adviezen over hoe je het eten smeuïger kunt maken terwijl het toch smakelijk blijft.
Naar de diëtist
De diëtist geeft je adviezen om de voeding volwaardig te maken en smakelijker als dat nodig is. Door de aanpassing in de consistentie van de voeding en de dranken eet of drink je vaak minder. Simpelweg omdat de smaak negatief wordt beïnvloedt of omdat de maaltijd er niet meer smakelijk uitziet. Als het niet lukt om voldoende te eten, kan de diëtist adviseren om dieetproducten zoals preparaten of drinkvoeding als aanvulling te nemen. De diëtist kan daarvoor een machtiging bij je ziektekostenverzekeraar regelen.
Tip voor een tussendoortje voor mensen met slikproblemen
Zoete stroopkoffie
Ingrediënten voor 1 persoon:
1 stroopwafel
4 eetlepels zwarte koffie
4 eetlepels vanillevla
Bereiding:
Breek de stroopwafel in stukjes en doe deze in een kom. Voeg de hete koffie toe en laat dit weken. Voeg de vanillevla toe en mix met een staafmixer tot een glad geheel.
Variatietip:
In plaats van vanillevla kan je ook vanillekwark gebruiken. Probeer ook eens chocolademelk in plaats van koffie.
Nog meer recepten?
Dit tussendoortje komt uit een speciaal receptenboekje; vol heerlijke zoete en hartige tussendoortjes en verdikte dranken voor mensen met slikproblemen.
Het boekje kost € 7,50. Bestellen kan door een mail te sturen naar logopedie@rivas.nl.
Vermeld hierbij je naam, adres, postcode en woonplaats. Dan sturen wij het boekje naar je op.