Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. MS-patiënten hebben allerlei uiteenlopende klachten  Lichte symptomen van MS kunnen bestaan uit oogklachten, onhandigheid en een doof of tintelend gevoel. Bij sommige patiënten met ernstige klachten kan geheel of gedeeltelijk verlies van het gezichtsvermogen of de motoriek ontstaan. MS kan worden behandeld met verschillende medicijnen. Deze medicijnen kunnen de ziekte niet genezen, maar wel helpen om de klachten te verminderen en het afweersysteem in goede banen leiden (reguleren) of remmen (moduleren). Hierdoor wordt je dagelijks functioneren met MS niet of minder snel erger.

Wat kan de logopedist doen?

(door logopedist Christa Meijerink)
Door MS kunnen er problemen ontstaan op het gebied van de stem, spraak en/of taal, waardoor het bijvoorbeeld moeilijker kan worden om je verstaanbaar te uiten. Ook kunnen er problemen met eten en drinken voorkomen, waardoor het bijvoorbeeld moeilijk wordt om te kauwen. Deze problemen kunnen grote gevolgen hebben op de kwaliteit van leven. Vaak kan de behandeling en begeleiding van een logopedist ervoor zorgen dat de klachten worden beperkt/verlicht.
Een logopedist beoordeelt samen met jou welke problemen er spelen en kijkt welke behandeling hierbij het beste past. Meestal bestaat de behandeling uit onderzoek, voorlichting, advies en/of oefeningen. Vaak verergeren of veranderen klachten in een later stadium, waardoor je na de behandeling nog in contact blijft met de logopedist.

Wat kan de ergotherapeut doen?

(door ergotherapeut Marlies Bouwman)
MS kan je hinderen bij alledaagse handelingen en daarmee je dagelijks leven danig verstoren. Ergotherapie kan je helpen hiermee om te gaan, zodat je zo veel mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren. De ergotherapeut inventariseert je klachten en onderzoekt de specifieke functies waar je hinder van ondervindt. Dat kan bijvoorbeeld je arm-handfunctie zijn of het gevoel in je arm, hand of andere ledematen. Ook kan de ergotherapeut je cognitieve vaardigheden testen, zoals concentratie, aandacht en geheugen. Verder observeert de ergotherapeut je dagelijkse activiteiten om te bekijken in hoeverre je zelfstandig kan functioneren. Zo brengt de ergotherapeut in kaart wat je nodig hebt om je thuis voldoende te kunnen redden. Na de inventarisatie stelt de ergotherapeut samen met jou een behandelplan op. Tijdens je behandeling krijg je veel praktische adviezen. Bijvoorbeeld over (het gebruik van) hulpmiddelen, (woning)aanpassingen en zitvoorzieningen. Ook kan de ergotherapeut je bij de aanvraag ervan begeleiden.

Wat kan de diëtist doen?

(door diëtist Sandra Nagtegaal)
Gezond eten is voor iedereen belangrijk, maar voor mensen met MS misschien nóg belangrijker. Door vermoeidheid, kauw- en slikproblemen en minder eetlust kan je afvallen of niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.  Ook kan je juist aankomen, doordat je bijvoorbeeld minder beweegt dan eerst of door de medicijnen die je gebruikt. Wat je per dag precies nodig hebt, hangt af van veel verschillende dingen, bijvoorbeeld je lengte, aanleg, geslacht, de medicatie die je gebruikt en hoe actief je bent. Daarom is er geen dieet wat voor iedereen werkt. De diëtist kan je een advies op maat geven.