Regelmatig wordt er gevraagd of sportdranken noodzakelijk zijn voor het leveren van een optimale prestatie. Dit is afhankelijk van de duur en intensiteit van de inspanning. Allereerst is drinken tijdens inspanningen cruciaal om te kunnen presteren. Duurt een inspanning korter dan 60 tot 90 minuten dan is het drinken van water voldoende. Duurt de inspanning langer en/of is de inspanning zeer intensief dan kan het drinken van een sportdrank aan te raden zijn.
Zijn hier poeders of kant- en klare dranken voor nodig? Of kun je een sportdrank ook zelf maken op basis van appelsap?
- Waarom een sportdrank en bijvoorbeeld geen krentenbol?
Het drinken van een sportdrank is niet specifiek noodzakelijk maar kan wel een makkelijke oplossing zijn. Niet tijdens alle sporten is het makkelijk en mogelijk om te eten. Daarnaast moet er naast het eten nog vocht worden aangevuld.
- Wat is een isotone sportdrank?
Een isotone sportdrank is een drank die evenveel deeltjes bevat als de deeltjes in het bloed waardoor het makkelijk op te nemen is. Isotone dranken worden geadviseerd voor tijdens inspanningen. De functie van een isotone sportdrank is naast het aanvullen van vocht ook het aanvullen van energie. Een isotone drank bevat tussen de 4 en 8 gram koolhydraten per 100 ml drank.
- Appelsap als basis van een isotone sportdrank
Je kunt ook zelf een sportdrank maken op basis van appelsap. Mix 250 ml appelsap met 250 ml water en voeg hier een snufje zout aan toe.
Door de appelsap in deze verhouding te verdunnen bevat het 5,6 gram koolhydraten per 100 ml drank. Een goede isotone sportdrank!
Door het toevoegen van een snufje zout wordt het natriumgehalte in de drank verhoogd, wat zorgt voor een betere vochtopname. Daarnaast heeft het lichaam door het transpireren ook natrium verloren.
Appelsap kan zeker de basis zijn van een isotone sportdrank die gebruikt kan worden tijdens lange (> 60-90 min.) en/of intensieve inspanningen. Voor het leveren van een optimale sportprestatie is het gebruik van een sportdrank niet noodzakelijk maar kan dit soms wel een goede oplossing zijn.
Bron: Ronald Maughan, L.M. Burke (2004) Sportvoeding