Van avocado kun je veel meer maken dan alleen de populaire Guacamole-dip! Je kunt hem als beleg gebruiken, in shakes, door kleurige salades, in ijs en in mousse of met vis en vlees en kip. Je kunt hem pureren, prakken, snijden of mixen. Avocado ‘niet lekker’? Dat kan niet! Met wat kruiden zorg je dat avocado helemaal tot zijn recht komt bij vele gerechten.

Een rijpe avocado

Een avocado kun je rijp kopen. Je kunt zelf bepalen of hij rijp genoeg is om te eten. Je voelt dat het rond de steelzet een beetje zacht is en meegeeft als je er met de vinger tegenaan drukt. Een niet-rijpe avocado is gewoon nog keihard. Als hij nog niet rijp is en je wilt het proces versnellen, dan kun je het volgende doen. Leg de avocado buiten de koelkast, samen met een banaan of een appel in een papieren zakje. Zo rijpt hij binnen hooguit 3 dagen!

Hoe eet je een avocado?

De grote, houtige pit van de avocado eet je niet. Hoe haal je hem eruit? Snijd de avocado in de lengte doormidden. Draai de twee helften vervolgens uit elkaar en haal de pit er uit. Als je niet de hele avocado gelijk wilt gebruiken, raad ik je aan om de pit in het ongebruikte vruchtenvlees te laten. Sprenkel er een beetje citroensap op (niet te veel anders beheerst de zure smaak). Een andere manier is om hem in een plastic doosje met een gesneden ui te bewaren: zo voorkom je dat hij gauw bruin wordt.
Een avocado is heerlijk door het toevoegen van een gekookt eitje en wat zout en peper. Of neem een theelepel mayonaise met wat kruiden.

‘Superfood’

Avocado is een fruit dat culinair meestal als groente wordt gezien. Hij verdient zonder meer te horen tot de categorie ‘superfoods’. Zijn bijdrage voor onze gezondheid is indrukwekkend. Dit romig, vetrijk fruit, is een leverancier van vele vitaminen, mineralen, voedingsvezels, van goede eiwitten en de minder bekende luteïne, die bijdraagt aan gezondere ogen.  De avocadovrucht bevat 30% vet. Dit zijn enkelvoudige onverzadigde vetten, essentiële vetten zoals Omega-3 en Omega-6 die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid.

 

RECEPT: KOMKOMMERROLLETJES MET AVOCADO

Ingrediënten:

 • 2 grote komkommers, gewassen en afgedroogd
 • 1 eetrijpe avocado
 • rode ui, gesnipperd (of kappertjes voor de liefhebbers)
 • peterselie / dille / koriander voor garnering
 • zout, zwarte peper 
 • sap van een halve citroen 

Bereiding:

 1. Snij de avocado doormidden en haal de pit er uit. Gebruik een lepeltje om het vruchtvlees er uit te halen. Prak het samen met de citroensap fijn. Voeg naar smaak zout en peper toe. 
 2. Voeg 2/3 van de gesnipperde uitstukjes toe aan de avocado en meng het met elkaar.
 3. Halveer elke komkommer en schaaf met behulp van een mandoline of een kaasmes dunne, lange plakken.
 4. Leg elke plak op een bord dat groot genoeg is of een grote snijplank. Bestrijk elke plak met ongeveer één eetlepel avocadomengsel. Er hoort ook wat mengsel te zijn aan de uiteinden van de komkommerplakken, om ze te kunnen „plakken”.
 5. Rol elke komkommerplak op en maak hem dicht.
 6. Zet de komkommerrolletjes rechtop op een mooi lang bord of kies ieder zijn eigen bordje. Zet zo nodig vast met prikkertjes.
 7. Garneer met gesneden groene verse kruiden naar keuze.

Eet smakelijk!