Er bestaan veel verschillende diëten. Je hebt vast wel eens één of meerdere diëten geprobeerd. Hoe fijn zou het zijn als er één dieet bestond waar je gegarandeerd langdurig van afvalt zonder dat het je enige moeite kost. Bestaat er zoiets als een wonderdieet?

Een aantal diëten onder de loep

Dieet met maaltijdvervangende shakes en repen

Bij dit dieet is het de bedoeling dat je de eerste weken al je normale voeding aan de kant schuift en vervangt voor shakes, soepen en maaltijdrepen. Dit moet je enkele weken volhouden en vervolgens langzaam weer opbouwen tot een normaal voedingspatroon.

Dit zorgt in het begin voor schitterende resultaten, maar het is lastig om dit dieet vast te houden.  Zeker de eerste paar dagen eet je vaak minder dan 800kcal per dag. Daarnaast mis je een hoop belangrijke vitamines en mineralen. Dit zorgt ervoor dat je eetpatroon onvolwaardig wordt. Een ander nadeel van dit dieet is dat je, als je er mee stopt, je weer snel aankomt en vaak weer op je oude gewicht terug komt of zelfs hoger.

Koolhydraatarm dieet

Oorspronkelijk is dit dieet bedoeld voor mensen met diabetes, maar ook bij mensen met overgewicht laat het goede resultaten zien. Zoals de naam het eigenlijk al zegt bevat dit dieet weinig koolhydraten. Deze worden vervangen voor eiwitten en vetten.

Met een koolhydraatarm dieet boek je zeker in het begin goede resultaten. Het is wel zo dat je vaak te veel (verzadigd) vet en weinig voedingsvezels binnenkrijgt. Het is belangrijk om na verloop van tijd de koolhydraatinname langzaam weer op te bouwen en zo een normaal, volledig eetpatroon te ontwikkelen.

Ketogeen dieet

Dit is waarschijnlijk een wat minder bekend dieet. Dit is ook een koolhydraatbeperkt dieet, maar dan wat strenger. Bij dit dieet is het belangrijk om veel onverzadigde (goede) vetten te eten en weinig koolhydraten. Het lichaam start hierdoor met vetverbranding. In tegenstelling tot een vetarm dieet wordt bij een vetrijk dieet de stofwisseling niet verlaagd. Bij een ketogeen dieet eet je 20 tot 50 gram koolhydraten per dag. Dit is niet een voedingspatroon wat je voor een lange tijd aan kan houden. Het is dan ook belangrijk om na een ketogeen dieet je voeding weer volwaardig te maken.

Wat is het ideale dieet?

Het maakt niet uit welk dieet je kiest, zolang je maar meer verbruikt dan dat je inneemt. Hierdoor ontstaat er een negatieve energiebalans en zal je uiteindelijk afvallen. Er is helaas geen wonderdieet op de markt waarbij de kilo’s er zo af vliegen. Het is belangrijk om te begrijpen dat een dieet voor iedereen anders werkt en andere resultaten oplevert. Je moet kijken welk dieet het beste bij jou past. Uiteindelijk is het vooral belangrijk om je gedrag te veranderen. Als je alleen een dieet volgt en er daarna weer mee stopt, waardoor je terugvalt in je oude eetgewoonten dan kom je helaas ook weer aan. Kortom, er bestaat dus niet zoiets als een wonderdieet.

Hoe kan een diëtist je helpen?

Een diëtist kijkt naar je huidige eet- en beweegpatroon en kan hier verschillende aanpassingen in doen. Door kleine aanpassingen in je voeding behoud je toch deels je normale eetpatroon en hoef je niet direct alles om te gooien.

Eet je bijvoorbeeld grote tussendoortjes? Of bestaat je broodbeleg vooral uit 48+ kaas, hagelslag en vette vleeswaren? Vervang deze dan eens voor kleinere tussendoortjes en magerder broodbeleg.

Af en toe iets lekkers mag heus nog wel, maar maak bewuste keuzes. Dat is makkelijker vol te houden dan een strikt dieet volgen wat helemaal niet aansluit op je normale eet- en beweegpatroon.

Ook kijkt een diëtist met je mee hoe je blijvend je eetpatroon kunt veranderen. Zodat je uiteindelijk dingen in je patroon anders gaat doen, waardoor je blijvend resultaat kunt boeken.