Veel mensen hebben de afgelopen jaren koolhydraten uit hun voedingspatroon geschrapt. Iedereen kent wel iemand die geen brood, aardappelen of rijst meer eet. Volgens veel dieetgoeroes is een koolhydraatarm dieet de beste manier om af te vallen. Maar werkt het echt?

Frans van der Putten is diëtist bij Rivas en werkt veel met het koolhydraatarme dieet.
“Ik geloof erg in een koolhydraatarm dieet. Er is veel onderzoek naar gedaan en dan blijkt dat mensen die een koolhydraatarm dieet volgen sneller afvallen dan mensen die een vetarm dieet volgen. Doordat je wel vetten mag eten heb je vaak een meer verzadigd gevoel”.

Wat doet de diëtist?

Frans van der Putten: “Stap 1 is uitleggen wat koolhydraten zijn, wat ze doen en waar ze allemaal in zitten. Hierdoor krijg je meer inzicht. Als je bij mij op consult komt begin ik vaak met een korte, strenge koolhydraatarme fase van 6 weken. Van daaruit gaan we het eetpatroon samen langzaam weer uitbouwen. In het begin vallen mensen erg veel af. Daarna gaat het langzamer en na een jaar stabiliseert het.”

Koolhydraatarm eten met diabetes

Bij mensen met diabetes kan een koolhydraatarm dieet grote gezondheidsvoordelen opleveren. De afname in gewicht kan ervoor zorgen dat je veel minder medicatie hoeft te gebruiken of zelfs helemaal kan stoppen met je medicatie. Met een koolhydraatarm dieet voorkom je ook een teveel aan glucose in je bloed en vermijd je ongewenste schommelingen van je suikerwaarde.

Tips van Frans van der Putten als je koolhydraatarm wil eten

Tip 1: Ga naar een diëtist voor praktische adviezen. Deze kan samen met jou een persoonlijk dieet samenstellen. Ik geloof niet in een ‘one size fits all dieet’.

Tip 2: Let op vezels! Je krijgt vezels binnen door groente en rauwkost. Dit zijn oplosbare vezels. Er zijn ook onoplosbare vezels. Deze zitten bijvoorbeeld in pasta, brood en rijst. Onoplosbare vezels prikkelen de darmen, zodat deze hun ‘kneedwerk’ doen en daarmee de ontlasting naar buiten kunnen werken. Om toch deze onoplosbare vezels binnen te krijgen kan je koolhydraatarm brood eten. Ook All-Bran Plus is een goede optie; vezelrijke ontbijtgranen die je in je volle kwark of volle yoghurt doet. Gebruik geen magere producten.

Tip 3: Fruit eten mag bij een koolhydraatarm dieet. Let er wel op welk fruit je neemt, want het aantal calorieën verschilt behoorlijk. Een grote banaan staat bijvoorbeeld gelijk aan 5 mandarijnen.