Het is algemeen bekend dat je beter voor bruin brood dan voor wit brood kan kiezen. Maar als je in de supermarkt of de bakker gaat kijken, zijn er ontzettend veel soorten bruin brood. Hoe weet je nu welke soort je het best kunt kopen?

Volkorenbrood

Als we kijken naar hoe we gezonder brood definiëren, kijken we naar de hoeveelheid vezels die dit brood bevat. We schreven al eerder in een uitgebreid artikel over vezels en waarom ze gezond zijn. Brood wordt gemaakt van granen, waar vezels en ook vitamines en mineralen zich bevinden. Het beste is te kiezen voor brood met de meeste vezels en dat is volkoren brood. Volkoren betekent dat de gehele graankorrel intact is gebleven, waardoor de vezels met vitamines en mineralen nog aanwezig zijn in het brood.

Wit en lichtbruin brood

Bij wit brood worden de granen heel fijn gemalen, dat zorgt ervoor dat de vezels, vitamines en mineralen voor een groot gedeelte verloren gaan. Dat is de reden dat je beter niet voor wit brood kunt kiezen. Lichtbruin brood bevat al meer vezels doordat de granen minder fijn gemalen worden, waardoor een groter gedeelte van de bovengenoemde nutriënten behouden blijft.

Meergranenbrood

Dan hebben we drie soorten brood gehad, maar er zijn ook soorten die veel donkerder zijn dan volkorenbrood. Een veelvoorkomende denkfout is: ‘Hoe donkerder, hoe gezonder’. Dit is echter niet het geval. Een slimme manier hoe fabrikanten hierop inspelen is door moutmeel aan het brood toe te voegen, dit zorgt namelijk voor een donkere kleur zonder het brood gezonder te maken.

Hoewel meergranenbrood wel meerdere soorten granen bevat, ligt het er nog steeds aan hoe deze granen verwerkt zijn. Dat kan zelfs per graansoort verschillen. Bijvoorbeeld kan het roggemeel wel volkoren zijn, maar het tarwemeel niet. Om hierachter te komen, kun je altijd de ingrediëntenlijst raadplegen. Er bestaan echter weinig meergranensoorten die tevens 100% volkoren zijn.

Desem- en speltbrood

Tegenwoordig zijn er ook speciale soorten brood als spelt- en desembrood. Desembrood is brood dat is gemaakt zonder gist, waardoor het rijsproces op een natuurlijke manier verloopt en veel meer tijd nodig heeft. Het gevolg is dat het zeer zwaar brood is en dat je van één snee desembrood veel sneller vol zit dan een normale boterham.
Er is veel te doen over het mega populaire speltbrood, is het nu wel of niet gezonder dan gewoon brood? In feite is spelt een ander en veel zeldzamer soort graan dan de bekendere soorten. Het heeft ongeveer dezelfde voedingswaarde als tarwe en heeft hierdoor geen enorm gezondheidsvoordeel. Het grootste verschil met tarwebrood is de smaak, wat voor veel mensen een reden is om het brood te kopen. Let op! Er is (nog) geen regelgeving met betrekking tot spelt, daarom is het moeilijk te controleren of speltbrood daadwerkelijk alleen spelt bevat en in welke hoeveelheid. Vooral in supermarkten is dit lastig, in speciaalzaken of bakkerijen is dit al beter geregeld.

Toegevoegde vezels

Er bestaat ook wit brood met toegevoegde vezels, misschien bekend als ‘wit waar ook bruin in zit’ of ‘kinderwit’. Dit kan een uitkomst zijn voor mensen die niet van de smaak of structuur van volkorenbrood houden, echter is het geen volwaardige vervanging. De vezels die zijn toegevoegd worden namelijk uit andere bronnen dan granen gehaald en bevatten minder vitamines en mineralen.

Conclusie

Dus: witbrood bevatten amper vezels, lichtbruin tarwebrood al meer vezels, meergranen (donker) brood niet altijd (navragen of –lezen). Het beste is om voor volkorenbrood te kiezen.