Koffie is de meest gedronken drank in Nederland. Onlangs zijn de nieuwe richtlijnen Goede Voeding gepubliceerd. Een van de grootste veranderingen heeft te maken met ons kopje koffie. Er wordt duidelijk verschil gemaakt tussen gefilterde en ongefilterde koffie. Maar wat betekend het nu voor ons dagelijks gebruik?

 

Filterkoffie of espresso

Er zijn verschillende manieren om koffie te bereiden. Het bekendste is het ouderwetse kopje filterkoffie. De gemalen koffie wordt in een filter gedaan en daar wordt heet water op gegoten. Koffiepads vallen hier ook onder. Bij espresso koffie wordt het water onder druk door de gemalen koffie heen geperst. Hier wordt geen filter gebruikt.

Koffie en gezondheid

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er een verschil is tussen koffie die gezet is met een filter, een pad of oploskoffie en koffie waar dit niet bij is gebeurd. Koffie waar geen filter voor is gebruikt bevat diterpenen, cafesol en kahweol. Deze stoffen verhogen het LDL-cholesterol in het bloed. Dit kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Praktisch gezien betekent dit het volgende. Gebruik oploskoffie, koffie gezet door een filterapparaat of op de ouderwetse manier met een ketel heet water en een papieren filter gevuld met gemalen koffiebonen. Drink bij voorkeur niet meer dan 5 tot 6 kopjes per dag. Maar zo nu en dan een kopje espresso kan echt geen kwaad.

Bron: Gezondheidsraad. Koffie – Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. A15/14. ISBN 978-94-6281-059-4