Het is herfst en de magazines staan vol tips om kwaaltjes buiten de deur te houden. De één blijft fit door goed te bewegen en de ander maakt gebruik van allerlei voedingssupplementen. Gezond blijven tijdens deze donkere dagen is makkelijker en goedkoper dan we denken. Onze eigen Hollandse groenten en fruit helpen ons gezond de herfst door. Deze ‘superfoods’ bevatten alle voedingsstoffen die we nodig hebben. En wanneer we groenten en fruit van het seizoen eten is dat niet alleen goed voor onszelf, maar ook voor onze portemonnee en het milieu.

Hollandse superfoods
Superfoods zijn voedingsmiddelen die veel vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten. Dit hoeft niet per se exotisch en duur te zijn Ook ‘gewone’ Hollandse voedingsmiddelen kunnen je gezondheid een boost geven. Enkele Hollandse superfoods die in het najaar volop te verkrijgen zijn, zijn knoflook, uien, tomaten, broccoli, boerenkool, zuurkool, pompoen, vette vis en walnoten. Je haalt het meest uit deze superfoods als je veel varieert. Eén bepaald soort groenten of fruit kan je niet alle voedingsstoffen geven die je lichaam nodig heeft. De kracht van gezond eten ligt in het eten van veel verschillende soorten groenten en fruit.

Gezond eetpatroon
Een gezond eetpatroon bestaat uit voldoende groent en fruit. Eet elke dag minimaal 2 stuks fruit en 200 gram groenten (zowel gekookt als rauw). Vind je het moeilijk om voldoende groenten te eten? Neem dan bij de lunch naast het brood ook een simpele en lekkere salade met noten en groenten, of makreel. Of maak deze lekkere en voedzame maaltijdsalade met aardperen en kastanjechampignons!

Herfstsalade met aardperen en kastanjechampignons
Laat je niet afschrikken door de lange lijst met ingrediënten. Deze salade bomvol herfstgroenten zet je binnen no time op tafel.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 krop ijsbergsla, in reepjes gesneden
  • 100 g rucola
  • 1 bakje kastanjechampignons, in kwarten
  • 300 g aardperen, gaar en in kleine blokjes
  • 1 komkommer, in kleine blokjes
  • 1 paprika, in kleine blokjes
  • 3 vleestomaten, in kleine blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
  • 1 gerookte kipfilet, in reepjes
  • zonnebloemolie
  • 1 el mayonaise
  • 2 el zure room
  • zout en peper

Verhit de olie in een koekenpan. Voeg de kastanjechampignons toe en smoor deze kort. Laat afkoelen. Meng in een kom de champignons, aardappelen, komkommer, paprika, vleestomaten, bleekselderij en gerookte kipfilet. Voeg de ijsbergsla en rucola toe en mix alles goed door elkaar. Meng de mayonaise en de zure room en breng op smaak met peper en zout. Meng deze dressing door de salade.

Tip: voeg ook eens groene kruiden als bieslook, koriander en basilicum toe aan de dressing.

[bron]