Energydrink, cola, suikers en zoetstoffen. We weten allemaal dat dit niet goed voor ons is… toch? Vervolgens denken we gezond bezig te zijn door dagelijks een glas vers geperst sinaasappelsap te drinken. Tot er weer een bericht in de media verschijnt dat zo’n glas vers sap net zo ongezond blijkt te zijn als cola. Denken we eindelijk te weten hoe het zit, horen we wéér iets anders. Wat kunnen we eigenlijk nog wel verantwoord drinken?

Suikerbommetje

Frisdranken, limonade, sappen en melk zijn allemaal producten die suiker bevatten, toegevoegd of van nature. Water, pure suiker, een mooi kleurtje en een fris etiket, maakt dat we ons regelmatig te goed doen met deze ‘lege’ bom van calorieën. We slaan in één teug een glas achterover. En dan nog heb je niet het gevoel dat de dorst is gelest. Met het gevolg dat in je lichaam je suikerspiegel met een enorme snelheid stijgt. Te veel suiker is niet goed voor je; de bloedsuiker stijgt snel met het risico op diabetes en een toename van het gewicht.

Sinaasappelsap versus cola

Maar in verse sappen zitten alleen natuurlijke suikers… deze zijn toch anders? Ja en nee. Het bevat inderdaad natuurlijke suikers. Wat betreft de hoeveelheid is dit evenveel als in cola. Alle suikers, (ongeacht de soort en oorsprong) verhogen de bloedsuiker met diverse nadelige gezondheidseffecten op lange termijn. Echter bevatten deze sappen wél suikers die als het ware ‘gevuld’ zijn. Gevulde calorieën met vezels en vitamines. Helaas niet zoveel als in een gewoon stuk fruit, want door het proces van fruit tot sap zijn er al verschillende goede stoffen verloren gegaan.

Ja, en wat dan?

Uiteindelijk kun je veel beter een vers stuk fruit in het geheel eten en daarbij een glas water drinken. De suikers worden geleidelijk en met het hele pakket aan vitamines en mineralen opgenomen. Andere alternatieven? Fruit- of kruidenthee, water met een stukje fruit, komkommer en/of munt voor een frisse smaak. Een leuke bidon, fles, of een mooi glas met een trendy rietje maakt het drinken van deze gezonde dranken leuk.

Terugkomend op de vraag of vers sap echt even ongezond is als cola? Vers sap levert ongeveer evenveel calorieën en suiker als cola, maar ook nog enkele vitamines en mineralen die naar mijn idee in een glas cola ver te zoeken zijn. Kies bewust om eens een glaasje sap te drinken. Alles met mate, niet iedere dag. Dan moet dat kunnen. En vergeet vooral niet te genieten!

Bron: Voedingscentrum