Zoetstof is een zoete smaakmaker die in tegenstelling tot normale suiker geen tot weinig calorieën bevat. Ideaal als je wil afvallen zou je denken. Toch zijn veel mensen anti-zoetstof. En dan gaat het vooral om aspartaam. Deze zoetstof zou kankerverwekkend zijn. Maar is dat ook daadwerkelijk zo?

Wat is aspartaam?

Aspartaam is een kunstmatige, intensieve zoetstof. Aspartaam is ongeveer 200 keer zoeter dan suiker en bevat nauwelijks calorieën.

Waar zit aspartaam in?

Aspartaam zit onder andere in light frisdranken, snoep, ijs en yoghurt. Als in een product aspartaam gebruikt is, dan staat dit bij de ingrediënten. Op het etiket staat de term ‘zoetstof’ gevolgd door ‘aspartaam’ of ‘het E-nummer’.  

Is aspartaam schadelijk?

Aspartaam heeft een E-nummer. Dit betekent dat de stof goed onderzocht is, goedgekeurd is en dat het veilig gebruikt kan worden. Alleen mensen met de erfelijke stofwisselingsziekte fenylketonurie (PKU) moeten de zoetstof mijden, maar zij volgen sowieso een streng dieet.

Bij het afbreken van aspartaam in het lichaam ontstaat een kleine hoeveelheid methanol. Dit is een bekende stof voor het lichaam, die goed verwerkt kan worden. In grote hoeveelheden kan methanol gezondheidsproblemen zoals blindheid veroorzaken. Uit één liter light-frisdrank gezoet met aspartaam kan 55 milligram methanol gevormd worden. Dit is minder dan er van nature in één liter vruchtensap zit.  

Waarom heeft aspartaam dan toch dat negatieve imago?

Er zijn nog steeds verhalen in omloop die waarschuwen dat aspartaam schadelijk is voor de gezondheid. Deze verhalen zijn vaak gebaseerd op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoeken. Bijvoorbeeld omdat de toegediende hoeveelheid aspartaam bij proefdieren duizendmaal groter was dan de mogelijke inname bij mensen. Of doordat achteraf bleek dat de dieren al ziek waren voordat ze getest werden.

Het gebruik van aspartaam is veilig en niet ongezond of giftig. Maak dus zelf de afweging of je gebruik wil maken van normale suiker of van een zoetstof zoals aspartaam. Het is niet zo dat je alle lightproducten onbeperkt kunt eten of drinken. Sommige lightproducten bevatten nog steeds veel calorieën.