Als het kouder wordt kiezen we massaal voor stevige stamppotten. Lekker, maar behoorlijk calorierijk. En je krijgt ook meestal niet voldoende groenten binnen. Wil je toch graag een stamppot op tafel zetten? Neem dan de tips van onze diëtisten mee.

Tip 1: Vervang de aardappelen voor wat anders

(door Frans van der Putten)

We gebruiken voor een stamppot vaak meer aardappelen dan dat we normaal eten bij de maaltijd. Probeer daarom eens de aardappelen deels of helemaal te vervangen voor alternatieven. Denk aan knolselderij, venkel, pastinaak, pompoen of bloemkool. Zo wordt je maaltijd niet alleen minder zwaar, maar geef je het ook een originele twist.  

Tip 2: Verander de verhouding groente en aardappelen

(door Rita Dries)

De variatie groente voor een stamppot is eindeloos: boerenkool, andijvie, snijbonen, spruiten, wortelen, zuurkool. Vaak wordt bij een stamppot een verhouding van 30% groente en 70% aardappelen aangehouden. Hiermee haal je niet de dagelijke benodigde hoeveelheid groenten van 250 gram, die een volwassene nodig heeft. Verander daarom eens de verhouding tussen groente en aardappelen.

Tip 3: Kies voor een light versie

(door Margriet Kersten)

Bij een stamppot of in de soep zitten vaak één of meerdere vleessoorten. Zo bevatten hutspot en erwtensoep vaak rookworst en spek en is onze boerenkool niet compleet met een handgedraaide gehaktbal. Deze vleessoorten bevatten niet alleen meer calorieën, maar ook meer verzadigd vet. Twee tips voor een light versie van je favoriete stamppot:

  • Kies voor 1 soort vlees, dus niet rookworst EN spekjes, maar voor rookworst OF spekjes.
  • Gebruik magere vleessoorten zoals: magere rookworst, magere spekblokjes, mager gehakt, magere varkenslapjes, kipfilet, hamblokjes.

Tip 4:  Vervang vlees door wat anders

(door Margriet Kersten)

Probeer voor de broodnodige variatie eens iets anders dan vlees zoals: vis (zalm, kabeljauw, makreel), noten (amandelen, hazelnoten, walnoten) of kazen (goudse kaasblokjes, geitenkaas).

Recept: Witlofstamppot met walnoten, appel en Leidse kaas

Ingrediënten (voor 4 personen)
1 kg aardappelen   1 el olijfolie
800 gr witlof 200 gr geraspte Leidse kaas
1 ui 150 ml melk
2 appels 80 gr walnoten
2 el boter Zout en peper naar smaak
3 el kerriepoeder

Bereidingswijze
1. Kook de aardappelen tot ze gaar zijn.
2. Snipper de ui, snij de witlof in ringen en de appel in plakjes.
3. Verhit de olijfolie in de pan en fruit de ui 3 minuten. Voeg vervolgens de witlof, kerriepoeder en ¾ van de appels toe en bak deze 5 minuten.
4. Haal de aardappelen van het vuur, giet ze af en voeg de boter, melk en geraspte kaas toe. Stamp het tot een geheel en voeg vervolgens ook het witlofmengsel toe. Meng alles door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
5. Voeg tot slot de overgebleven stukjes appel en de walnoten toe.

Veel succes!